Onderhoud lederen Brooks zadel

 

 

Leer is een natuurlijk materiaal dat garant staat voor blijvend comfort, koelte bij warm weer, stijl en duurzaamheid.
Als u deze eenvoudige instructies opvolgt, zal het zadel zich naar uw lichaam vormen en blijvend steun en comfort verschaffen. Om het "inrijden" te vergemakkelijken kan u een nieuw zadel bewerken met PROOFIDE.
PROOFIDE is speciaal samengesteld uit natuurlijke ingrediënten om het zadel soepel, in goede conditie en regenbestendig te houden. PROOFIDE is het enige middel dat bij de verzorging van een Brooks zadel gebruikt mag worden.

BROOKS levert PROOFIDE bij de onderhoudskit en afzonderlijk in doosjes van 40gr.

Werkwijze:

  • Breng een beetje PROOFIDE aan op de afgewerkte zijde van het leer. Laat de PROOFIDE gedurende een nacht inwerken totdat het middel opgedroogd is. Daarna uitwrijven. Deze behandeling met PROOFIDE moet tijdens de "inrijperiode" regelmatig worden toegepast en daarna elke drie tot zes maanden herhaald worden.
  • Op fietsen die niet van een achterspatbord zijn voorzien, is het nuttig eenmalig PROOFIDE op de onderzijde van het zadel aan te brengen. Dit hoeft niet te worden uitgewreven. 
  • Doordat het leer zijn kleur aan een looiproces ontleent, is het mogelijk dat er wat kleurresten achterblijven. Het is aan te raden het zadel voorafgaand aan het eerste gebruik met een zachte doek op te wrijven. 

Bescherming van het Brooks zadel.

  • Bescherm uw leren zadel met een zadelhoesje tegen vocht. Als u het zadel gebruikt als het nat is, kan het zadel afgeven op uw kleding. Laat natte zadels altijd vanzelf opdrogen.
  • U mag het zadel nooit spannen of met PROODIDE behandelen wanneer het nat is.
  • Brooks levert in drie maten een waterdicht zadeldek.

Het leer op de juiste spanning houden.

  • Een juiste spanning van het leer zorgt ervoor dat het zadel zijn vorm en comfort behoudt. Om het zadel aan te spannen, draait u de moer van de spanbout steeds een kwart slag aan, waarna u de spanning controleert. Hiervoor kunt u de spanner of een imbussleutel gebruiken, naargelang het type zadel.
  • Als het zadel teveel wordt aangespannen worden de vezels van het leer uitgerekt waardoor de structuur kan worden aangetast. Het is belangrijk het zadel niet te vaak en steeds maar een klein beetje aan te spannen.Immers, wanneer het einde van de spanbout is bereikt, kan het zadel niet meer verder worden aangespannen.
  • De Brooks spanner, waarmee u de spanbout van uw zadel kunt regelen, zit bij de onderhoudskit van Brooks en is afzonderlijk te koop.

Montage van Brooks zadels voorzien van een Zadelstrop.

 

 

Brooks produceert een scala aan zadels, uiteenlopend van Racezadels tot Heavy-Duty zadels in verschillende kleuren en met enkele, dubbele en zelfs driedubbele zadelrails. Hoewel enkelrail zadels kunnen worden gebruikt met een micro-adjust zadelpen (patent zadelpen), moet de meegeleverde zadelstrop altijd worden toegepast bij zadels met dubbele en driedubbele rails, aangezien de strop het zadel en de berijder op de juiste manier ondersteunt en breuk van de rails voorkomt.


Brooks Spare Parts.

U kan bij ons terecht voor vervangingsonderdelen voor uw Brooks zadel, zodat u het zadel voor lange tijd in goede staat kunt gebruiken.

Onderdelen van Brooks zadels vindt u hier.