Welk type Brooks zadel past bij u op uw fiets ?

 

 

De keuze van het zadel hangt af van het type fiets en van de houding van de fietser. Hoe rechter u op een fiets zit, hoe breder de achterkant van het zadel moet zijn. De lederen Brooks zadels zijn onderverdeeld in vier groepen:

Brooks Race Zadels

 • Wanneer de stuurhoogte lager is dan de zadelhoogte en u een sportieve houding op uw fiets hebt zoals bij racefietsen en mountainbikes.
 • Deze zadels zijn smal achteraan, om gewicht te verminderen en soepeler en sneller te trappen.
 • De zadels voor vrouwen zijn korter dan de herenzadels en worden aangeduid door S.
 • Het volledig gamma Brooks Racezadels, inclusief de prijzen vindt u onder: Brooks Racezadels.

Brooks Trekking en Touring zadels

 • Wanneer de stuurhoogte (handvatten) nagenoeg gelijk is aan de hoogte (bovenkant) van het zadel. De meer comfortabele randonneurhouding.
 • De Touring- en Trekkingfietsers vereisen een comfortabel zadel om ondersteuning te bieden tijdens hun lange fietsavonturen of bikepacking, met of zonder bagage.
 • De zadels voor vrouwen zijn korter dan de herenzadels en worden aangeduid door S.
 • Er is een keuze tussen geveerde en niet-geveerde zadels.
 • Het volledig gamma Brooks Trekking- en Touringzadels, inclusief de prijzen vindt u onder: Brooks Trekkingzadels

Brooks Stadszadels

 • Bij stadsfietsen staat het stuur veel hoger dan het zadel. Hierdoor wordt meer druk op de achterzijde van het zadel gezet, vandaar de bredere stadszadels.
 • De zadels voor vrouwen zijn korter dan de herenzadels en worden aangeduid door S.
 • Alle stadszadels zijn voorzien van veren om meer comfort te bieden en vermoeidheid te verminderen. In deze rechtopstaande rijpositie wordt een groter deel van het lichaamsgewicht ondersteund door de achterzijde van het zadel,
 • Het volledig gamma Brooks Stadszadels, inclusief de prijzen vindt u onder: Brooks Stadszadels.

Brooks Heavy Duty zadels

 • De "Heavy Duty" Brooks zadels zijn voorzien van de nodige bijkomende veren waardoor ze uitstekend voldoen voor "gewichtige" fietsers.
 • Zij geven het maximaal comfort welke een zadel kan bieden.
 • Het volledig gamma Brooks Heavy-Duty zadels, inclusief de prijzen vindt u onder: Brooks Heavy-Duty zadels.

Gamma lederen Brooks zadels volgens Kwaliteit en Soort.

 

Brooks CLASSIC serie

De CLASSIC - serie omvat enkele van de bestverkopende modellen voor de moderne fietsen, want alle zadels hebben enkelvoudige rails en passen dus op de patent-zadelpennen.
De Brooks B17 is het populairste zadel in de Classic-serie. Het is zonder twijfel het oudste Brooks-model en het zadel dat al het langst meegaat in de fietshistorie. Dit icoon wordt al sinds 1896 verkocht en is al meer dan een eeuw in productie.

 


Brooks SPECIAL serie

In het verleden werden Brooks zadels gemaakt met normale stalen klinknagels. Wielrenners lieten in de grote wielerronden hun Brooks zadels bewerken en voorzien van grotere nagels zodat ze langer meegingen. Koperen klinknagels zijn zelfs beter voor het lerenzadeldek. Dus enkele decennia geleden werd dit een gangbare procedure bij de productie van de Brooks zadels.
Zo is de SPECIAL- serie ontstaan. Elk van de negen koperen klinknagels op deze Special zadels wordt voorzichtig met de hand gehamerd door deskundige vakmensen.


Brooks AGED serie

"Comfort vanaf dag 1" en "onmiddellijk ingereden", zijn kreten die kenmerkend zijn voor deze Brooks zadels. Deze AGED - serie is kortgeleden toegevoegd aan de Brooks collectie om te voldoen aan de wensen van fietsers die erg graag op een Brooks willen rijden, maar niet eerst de tijd willen nemen voor het inrijden, hetgeen nodig is voor het levenslange comfort dat de traditionele Brooks zadels bieden.


Brooks UNIQUE serie

Gedurende meer dan een eeuw heeft Brooks enkele modellen in stand gehouden die uniek zijn als het gaat om hun constructie.
Elk zadel in de UNIQUE - serie vereist een ander soort vakmanschap en frameconstructie die specifiek is voor dat model, waardoor het een uniek Brooks zadel wordt.
De Brooks B66 is een van de populairste modellen uit de Brooks Unique-serie en bestaat al sinds 1927.


Brooks IMPERIAL serie

In de oudste catalogus in het Brooks archief, die uit 1890, worden bijna alle zadels aangeprezen met de slogan "Gepatenteerde vorm, een zekere garantie tegen zadelpijn".
Meer dan 100 jaar geleden was John Boultbee Brooks zijn tijd ver vooruit met de oplossing van een probleem dat nog steeds actueel is. Uiteindelijk werd deze serie zadels uit de productie genomen.Brooks herintroduceert deze IMPERIAL - serie op hun meest succesvolle modellen, met een verbeterde en specifieke oplossing voor mannen en vrouwen.